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MEMORANDUM 

 
TO: David Murphy 
 
FROM:  Nicholas Jessen 
 
DATE:  19 June 2019 
 
SUBJECT: TIME PERIOD FOR MAKING A DECISION ON PLAN CHANGE 
 
  
 

Introduction 

1. You seek advice concerning Plan Change B, a private plan change under Schedule 1, Part 2 of 
Resource Management Act 1991 (“RMA”) advanced by Pioneer City West, and accepted by 
the Palmerston North City Council (“Council”). 

2. Plan Change B was publicly notified on 15 August 2013. It proposes a plan change in respect 
of approx. 73 ha of land described as the Pioneer City West Growth Area.   

3. There were 34 submissions lodged with the Council as a response to notification including 
several submissions requesting decline of the plan change. 

4. Approximately six years have elapsed since notification and the plan change has not 
proceeded to Hearing and it has not been withdrawn. 

5. It is understood the copy of this advice will be sent to the applicant prior to our meeting on 
Friday. 

Schedule 1 

6. In respect of a plan change, cl 10 of Schedule 1 of the provides that:  

(4)  the Local Authority must- 

… 

(a) Give its decision no later than two years after notifying the proposed Policy 
Statement or Plan under Cl. 5 

…”  

7. The requirement under Cl 10 of Schedule 1 is to give a decision no later than two years after 
notifying the plan change. This has not been achieved.   
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8. In my opinion, in order for the Council to comply with Cl 10, what would be required is for 
the time period to begin afresh. The time period begins from the point in time that the plan 
change is notified under cl 5. This will require the Council to re-notify the proposed plan 
change under cl 5 of Schedule 1, before then proceeding to a decision within two years.   

9. We consider that the Council should undertake this course of action if the Applicant 
maintains the request for a hearing.   

10. We note that applying cl 10 in this way provides opportunity for effective and meaningful 
participation for any person who may have (in the six years since 2013) developed an 
interest in the subject matter of the plan change.  

Power to waive or extend period of time 

11. It will be noted by the Applicant that the Council has the power to waive or extend the time 
period in accordance with its powers under s 37 (subject to the constraints at 37A). The 
powers held by the local authority are discretionary, and accordingly the local authority is 
entitled to refuse invoking the powers of waiver of extension of time. 

12. While I agree that it is open for the Council to invoke this power, in my opinion there is a 
rational basis for the Council to refuse to do so if invited by the Applicant. The following 
reasons would provide justification: 

(a) If the Council proceeds to a decision on the plan change, the time period between 
notification and decision would certainly exceed six years. That is over four years 
longer than the time period provided in the RMA, constituting an extremely 
significant extension in which the dynamic planning context relating to and 
surrounding the broader City West area has shifted considerably; 

(b) Waiving or extending the time period would present a barrier to any opportunity for 
participation by persons potentially affected by the plan change. As mentioned 
above, this would potentially include any persons who may have moved into the City 
West growth area within the last six years or otherwise developed an interest in its 
subject matter; 

13. We note further that the Council must not extend a time limit unless it has first taken into 
account matters under s 37A(1):  

(a)  the interests of any person who, in its opinion, may be directly affected 
by the extension or waiver; and 

(b) the interests of the community in achieving adequate assessment of the 
effects of a proposal, policy statement, or plan; and 

(c) its duty under section 21 to avoid unreasonable delay 

14. I suggest that persons who may have developed an interest in the plan change over the 
course of the intervening six years are persons who would be directly affected by the 
extension or waiver for the purposes of ss(1)(a).  They would be directly affected because 

http://www.legislation.govt.nz/act/public/1991/0069/latest/link.aspx?search=sw_096be8ed81825f2a_37a_25_se&p=1&id=DLM232530#DLM232530
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the waiver would present a barrier to their ability to participate through the submission 
process in circumstances where notification would otherwise be required under cl 5. 

15. I stress that I do not necessarily consider that the Council is required to assess the matters 
under s 37A(1), if the Council simply determines that it will not exercise the powers.  

 
 

Yours faithfully 
CR LAW 
 
 
 
 
Nicholas Jessen 
Partner 
njessen@crlaw.co.nz 
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