Palmerston North City Council Workshop

Long Term Plan



Tuesday 16 May 2023 – Council Chamber

10.30	Welcome & overview (5 mins)
10.35	 Part 1) Hot Topics (Approx. 25-30 mins each) More housing Extent of global city partnerships More public and active transport Safer communities
12.20	Lunch (30 mins)
12.40	 Part 1) Hot Topics continued (Approx. 25-30 mins each) Reduce greenhouse gases Reduce waste Approach to support and funding Other issues
2.40	Part 2) Population projections / Growth assumption (30 mins)
3.10	Afternoon tea break (20 mins)
3:30	Part 3) Infrastructure Strategy – Key issues (30 mins)
4:00	Part 4) Financial Strategy – High level principles (30 mins)
4:30	Part 5) Sustainability and the LTP (20 mins)
4.50	LTP next steps (10 mins)

Workshop outcomes:

- To gain further feedback and guidance from Elected Members on intended direction for key LTP topics and objectives, particularly in areas where there is an identified difference of views or desired step-change in a particular Level of Service. These will inform the further development of the PNCC Strategies and Plans.
- To get Elected Member endorsement of key principles, assumptions & issues to inform the development of the financial and infrastructure strategies as part of the LTP.
- Discussion of sustainability frameworks and opportunities in the LTP, and the next key steps and EM roles in the LTP development.

