Your Council

College Street cycleway upgrade

Council is improving cycle facilities on College Street, from Maxwells Line to Albert Street. We want to provide connected, consistent and safe facilities that encourage biking, particularly for school pupils.

Photo shows diagram of proposed improvements to bike lanes on College Street, between Pitama Road and West End School.

The proposed new roading layout on College Street, between Pitama Road and West End School. Painted safety buffers provide space for car door openings and between motorists and people on bikes.

Cycle facilities have already been installed on certain sections of College Street in recognition of its use and importance as a cycling route.

Given the competing demands for road space, we have to strike a balanced solution that addresses prioritising vehicle and cycle lanes, whilst still providing enough space between cyclist, parked cars and moving traffic.

Parking has been retained as much and/or where it is essential – such as near businesses and bus stops. We propose to provide and control parking in the following ways:

 Road section

Cycle facilities

Parking 

 Maxwells Line to Botanical Road  Buffered cycle lanes   Parking on one side 
 Botanical Road to Batt Street Buffered cycle lanes

 No parking on either side due to road width; inset parking options to be considered*

 Batt St to Victoria Avenue Buffered cycle lanes  Parking on one side
 Victoria Avenue to Albert Street Shared road space  Unrestricted parking as exists; cars often parked on the grass

The changes have been developed based on extensive fieldwork, consideration of land use, and best practice. 

Timeline

We plan to start updating the road markings in late April where there are no substantial impediments, and anticipate additional changes to kerbs and islands will be complete by September 2018.

*Council held a public meeting on 8 May to address residents' concerns about the proposed loss of parking between Botanical Road and Batt Street. A revised proposal was presented at the meeting. This includes creating indented parking bays by removing sections of grass berm where there are no trees. The concept plan is now being reviewed to determine whether the distribution of parking and trees can be refined, before being circulated back to residents for feedback.

If you have any questions about this project, please email david.lane@pncc.govt.nz